Kledingtips voor een fotoshoot door Mayra Fotografie. Fotograaf Amersfoort en omgeving.

Kledingadvies voor de fotoshoot

Als fotograaf krijg ik regelmatig de vraag: ‘Heb je nog kledingadvies voor de fotoshoot?’. Zeker! Ik geef graag kleding/ kleur tips, want deze bepalen mede de sfeer en uitstraling van de foto’s. Let op het volgende kledingtips en je foto’s worden nog mooier:

~ KLEUR ~ RUST ~ COMFORTABEL ~ TIJDLOOS ~ ACCESSOIRES ~ AFSTEMMEN ~

Kledingadvies : Kleur

 • Kies bij voorkeur voor lichte kleuren, zachte kleuren, pastelkleuren en/of warme kleuren. Deze kleuren houden je foto’s fris en rustig. Bovendien laten deze kleuren zich goed combineren; ze zorgen ervoor dat je opgaat in de omgeving, doordat deze kleuren zelden vloeken met de omgeving. Vermijd hele felle en neon kleuren; deze vloeken snel bij elkaar en reflecteren ook op de huid.
 • Hou rekening met de kleuren van de locatie van de fotoshoot. Kies je voor een natuurlijke omgeving met veel bruintinten (zoals een zandverstuiving), dan past bijvoorbeeld blauwe of groene kleding heel mooi. Ga je in het bos fotograferen, dan is het niet slim om groene kleding uit te kiezen; mooier kan het dan zijn om een contrasterende kleur te kiezen tegen het groen. Is de locatie industrieel met veel grijstinten, zorg dan zelf voor kleur in je kleding. Maar is de locatie juist heel kleurrijk, ga dan zelf niet te uitbundig met je kleding.
 • Hou rekening met het tijdstip van de fotoshoot. Is de fotoshoot tijdens het zogenaamde ‘gouden uurtje’ in de ochtend of avond; kies dan voor ook voor warme kleurtonen in je kleding, zoals crème-wit, okergeel, terra-kleurtonen, olijfgroen.
 • Hou rekening met het seizoen. Een herfstbos vraagt bijvoorbeeld om warme kleurtonen, maar een frisse lentegroene omgeving vraagt juist om lichte/ pastel kleuren.

Kledingadvies: Rust

Zorg voor rust in de kleding. Dit kan door te kiezen voor effen kleding. Kies liever geen drukke prints, patronen, logo’s en teksten op je kleding. Dit werkt vaak storend en leidt de aandacht af waar het uiteindelijk om gaat: jou/ jullie. Ook kunnen hele fijne lijntjes of ruitjes in de kleding een moiré- en onscherp-effect geven op de foto. Kies i.p.v. prints voor mooie materialen, zoals wol, kant, linnen, zijde.

Kledingadvies: Comfortabel

Kies kleding waar jij je fijn & comfortabel in voelt. Kies bijvoorbeeld niet te strak zittende kleding. Of ga niet opeens een rokje en hoge hakken dragen als je dat anders nooit doet. Hoe je je voelt, straal je namelijk uit op de foto. Je moet je fijn voelen in je kleding om ontspannen en spontaan op de foto te staan.

Kledingadvies: Tijdloos

Kledingtrends worden snel als ouderwets bestempeld. Kies daarom liever geen tijdelijke trend/ modegril, maar tijdloze kleding, zodat je over een paar jaar nog steeds geniet van je foto’s.

Kledingadvies: Accessoires

Neem gerust enkele accessoires mee om bij een aantal foto’s te gebruiken. Denk hierbij aan een sjaal, cape, jasje, hoed, tas of een plaid om op te zitten.

Kledingadvies: Kleding van meerdere personen op elkaar afstemmen

Bij een fotoshoot met meerdere personen is het leuk om de kleding op elkaar af te stemmen. Dit betekent echter niet dat iedereen er hetzelfde uit moet zien! Een paar tips:

 • Zorg dat de kleurencombinaties bij elkaar passen.
 • Kies 1 of een paar basiskleuren; hier kunnen jullie vervolgens van afwijken/ variëren door meerdere tinten van diezelfde kleur te kiezen.
 • Kies een kleur die vrijwel iedereen in zijn/ haar kast heeft hangen en een beetje universeel is. Blauwe jeans met witte bovenkleding is bijvoorbeeld een klassieker, maar een andere contrasterende kleur kan natuurlijk ook.
 • Doe inspiratie op via Pinterest; hier vind je talloze afbeeldingen van kleding & kleur combinaties die geschikt zijn voor fotoshoots! Zoek bijvoorbeeld op: ‘clothing inspiration family fotoshoot’ of ‘what to wear family fotoshoot of ‘colors family fotoshoot’. Onderaan deze blog zie een serie afbeeldingen van Pinterest.
Kledingadvies fotoshoot: algemene tips

Ik hoop dat je wat aan de kledingtips voor de fotoshoot hebt gehad! Tot slot nog een paar algemene tips:

 • Haal je broekzakken leeg (telefoon/ sleutels graag in een tas).
 • Doe liever geen haarelastiekje om je pols.
 • Doe liever geen kauwgom in je mond.
 • Neem een waterflesje mee.
 • Ontspan en geniet van de fotoshoot!