Natuurlijk licht portret in daglicht fotostudio

Daglicht fotostudio

Welkom in mijn daglicht fotostudio voor een natuurlijk licht portret! Mijn fotostudio is gelegen in Nijkerkerveen; een dorp tussen Nijkerk, Amersfoort en Hoevelaken. De studio heeft grote schuine ramen, hierdoor valt het daglicht erg mooi naar binnen!

In de studio staan een achtergrondsysteem met verschillende fotoachtergronden, reflectieschermen om het licht mee te sturen, daglichtlampen met softbox (voor avonden en donkere dagen in de winter) en verschillende stoelen, krukken en accessoires die gebruikt kunnen worden tijdens de fotoshoot. De studio bevindt zich op de 1ste verdieping die te bereiken is via een trap (geen lift).

Natuurlijk licht portret

Mooi licht is ontzettend belangrijk voor een goede foto; een goed portret staat of valt hiermee. Bij portretfotografie werk ik het liefst met natuurlijk licht, dat zacht en mooi diffuus (verspreid) valt. Zo wordt het gezicht mooi belicht, zonder dat er harde schaduwen of uitgebeten witte plekken ontstaan.

Bewolking of zonlicht

Eigenlijk heb ik als fotograaf het mooiste licht voor een portretfoto bij lichte bewolking. Doordat de zon eerst door de wolken heen moet schijnen, functioneren de wolken als een enorme diffusor: ze verdelen het licht, waardoor het geen harde schaduwen geeft in het gezicht. De wolken werken als een natuurlijke soft box waardoor het licht mooi verspreid op het gezicht valt.

Direct zonlicht is een felle en harde lichtbron. Fel zonlicht zorgt voor harde schaduwen en contrasten. Sterke contrasten in het gezicht zorgen voor een harde en rauwe uitstraling. Vooral onder de neus en ogen kan het harde zonlicht zorgen voor ongewenste schaduwen. Dat kan een stijlkeuze zijn voor een foto, maar dat is niet waar ik naar streef in een portret. Bovendien gaan mensen vaak hun ogen dichtknijpen bij fel zonlicht.

Voor het raam in mijn fotostudio hangt daarom een groot diffusor scherm (gemaakt van witte, licht doorlatende stof), die op een zonnige dag het felle licht afzwakt en zachter maakt. Dit levert mooie, zachte huidtinten op.

Natuurlijke lichtval

Bij de portretfoto’s maak ik gebruik van licht dat door 1 raam naar binnen valt. Op die manier komt het licht van één kant en valt het daardoor heel natuurlijk op het gezicht. Het schuine raam zorgt er bovendien voor dat het licht in hoek van circa 45° op de neus valt. Dit geeft een mooie schaduw die niet te ver over het gezicht loopt en een mooie catchlight in de ogen, die daardoor meer gaan leven.

Natuurlijk licht fotograaf

Zoals je inmiddels wel door hebt, ben ik echt een fan van natuurlijk daglicht! Ik heb hierover veel geleerd van Willie Kers tijdens mijn opleiding Natuurlijk Licht Fotograaf. Ook bij buitenfotografie let ik op het soort licht, de intensiteit, de richting van het licht en de kleurtemperatuur.

Fotoshoot in mijn daglicht fotostudio